For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Το απόλυτο hypercar: Koenigsegg Jesko

Το απόλυτο hypercar: Koenigsegg Jesko

Είναι πλέον το ισχυρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο;

Η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης το 2019 δεν ήταν ελλιπής στα hypercars. Εντούτοις, το πρόσφατα παρουσιασμένο Koenigsegg Jesko μπορεί ακριβώς να επαναπροσδιορίσει τη λέξη «υπερβολή». Το αυτοκίνητο στοχεύει να έχει μια παραγωγή δύναμης που ξεπερνά τα 1,600 hp, μέχρι 1000kg downforce ενώ μια στοχευμένη μέγιστη ταχύτητα 483 χλμ/ω.

Η παραγωγή του Jesko θα περιοριστεί σε 125 μονάδες, με τιμή που αρχίζει λίγο πιο κάτω από 3 εκατομμύρια δολάρια συν τους φόρους. Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Christian von Koenigsegg  έβγαλε το κάλυμμα από το πρότυπο αυτοκίνητο παράλληλα με τον πατέρα του, Jesko von Koenigsegg – ο συνονόματος του hypercar. Ο Von Koenigsegg Senior υποστήριξε τον τότε 22χρονο γιο του Christian – σχεδόν άφραγκο – να ξεκινήσει μια επιχείρηση αυτοκινήτων ο οποίος πριν λίγες μέρες στην έκθεση της Γενεύης αφιέρωσε το νέο hypercar στον άνθρωπο που τον βοήθησε από την αρχή.

Το Jesko αντικαθιστά αποτελεσματικά το Koenigsegg Agera, βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα και με κάποιες μέτριες αύξησεις στις διαστάσεις. Η εξωπραγματική ισχύς προέρχεται από μια βαριά τροποποιημένη έκδοση του 5.0L V8 βενζινοκινητήρα Koenigsegg με έναν σφυρήλατο στροφαλοφόρο άξονα και τους twin turbocharged και ενός ολοκαίνουργιου συστήματος αέρας-εγχύσεων που περιορίζει τo λεγόμενο «lag». Η ισχύς ανέρχεται ως τα 1,600hp όταν το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί κάυσιμο E85. Η ροπή του Jesko φτάνει μέχρι και τα 2.177 Nm.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τις επιδόσεις του οχήματος (επιταχύνσεις 0-100, 0-200 κλπ) – και για να είμαστε ειλικρινής , δεν τους χρειαζόμαστε πραγματικά– αλλά η Koenigsegg ανέφερε ότι προγραμματίζει να πωλήσει το αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, η μία θα προορίζεται κυρίως για χρήση πίστας (track focused) ενώ η άλλη θα μεγιστοποιήσει την μέγιστη ταχύτητα. Η δεύτερη έκδοση, θα στοχεύσει να φτάσει την ταχύτητα των 483 χλμ/ω στο δρόμο. Εάν καταφέρει η Koenigsegg να παραδώσει αυτό το αυτοκίνητο, το Jesko θα είναι πλέον το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο και θα “σπάσει” το τωρινό ρεκόρ που είχε θέσει πριν από δύο χρόνια η ίδια η Koenigsegg αλλά με το μοντέλο της Agera στις ΗΠΑ.

Το σύστημα μετάδοσης του Jesko είναι πραγματικά πολύ έξυπνο: ένα νέο, koenigsegg-αναπτυγμένο κιβώτιο ταχυτήτων 9-τάχυτο με κάθε ταχύτητα να έχει έναν ξεχωριστό υγρό συμπλέκτη (wet clutch). Κατά συνέπεια, το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μεταξύ οποιωνδήποτε δύο ταχυτήτων ακριβώς σε 20 ms χωρίς την ανάγκη η μια ταχύτητα να είναι επιλεγμένη εκ των προτέρων (όπως σε έναν κανονικό διπλό συμπλέκτη). Με το όνομα «Light Speed Gearbox», η Koenigsegg ισχυρίζεται ότι το συνολικό βάρος του κιβωτίου να είναι μόλις 90 κιλά. Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό να αλλάζει μία ταχύτητα κάθε φορά ή να μετατοπίζεται στην μέγιστη ή ελάχιστη δυνατή ταχύτητα κρατώντας απλά λίγο περισσότερο το paddle του κιβωτίου.

Η Koenigsegg επιβεβαίωσε ότι το μοντέλο της Jesko θα είναι διαθέσιμο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το νέο hypercar θα ζυγείζει μόλις 1,200kg σε στεγνό δρόμο, ενώ 1,400kg σε βρεγμένο λόγω της  διαμόρφωση εξαιτίας της δομής του ανθρακονήματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Jesko είναι ο «τρόπος επίδειξής του», με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες και γενικά όλα τα μέρη του αμαξώματος για να αναδειχθεί. Επίσης μπροστά από το τιμόνι είναι ενσωματωμένη μια ψηφιακή οθόνη που μετατοπίζει το κείμενο στις στροφές για να καταστήσει ευκολότερο την ανάγνωση από τον οδηγό.

Ο Von Koenigsegg ανέφερε ότι η επιχείρησή του έχει λάβει ήδη 83 καταθέσεις για το αυτοκίνητο πριν κιόλας από την επίσημη παρουσίαση του οχήματος. «Να είσαι γρήγορος εάν θέλεις ένα» είπε στο κοινό, στην έκθεση της Γενεύης. «Θα πρέπει να ελέγξουμε πόσα έχουν απομείνει μετά το τέλος της επίδειξης».

Σχολίασε


Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top